Dessa två saker hänger dessutom intimt ihop. Tid är ju pengar. När vårt välstånd ökar så ökar ju möjligheten att gå ner i arbetstid om vi väljer det. Nu är det få som väljer den lösningen. Istället jobbar många övertid istället. Ibland handlar det ju om ren lojalitet mot arbetsgivaren men för det stora flertalet löntagare handlar det om en möjlighet att tjäna ytterligare pengar.
Dvs man väljer att sälja sin tid för att få pengar.
I vårt land lägger dessutom väldigt många människor ner mycket tid på att arbeta hemma med diverse hantverksjobb. Dvs istället för att köpa en tjänst och betala pengar så utför man jobbet själv. Till råga på allt så tjänar man bättre på att arbeta hemma med något man inte är proffs på än när man är på jobbet och utför det som man har utbildning och erfarenhet av. Man brukar säga att en vanlig löntagare måste jobba i 5-6 timmar för att avlöna en annan löntagare i en timme. Antag 120 kr/h minus skatt ger 80 kr i handen. Att köpa städhjälp eller hantverkare kostar 300-500 kr/h inklusive moms.
Dagens människa skulle må bra av att bättre avskilja tid men också pengar. Förr i tiden var Söndagen en vilodag för de flesta människor, även de som inte var troende. Denna vilodag skulle nog vara en välsignelse även idag.
Att ordentligt avskilja 8 h per dygn för sömn är också något som alla skulle må bra av. Att säga att man inte har tid med så lång sömn är inte sant. Bra sömn ”skapar” tid inte tar! Alla har varit med om en dag utan att ha sovit ordentligt. Kapaciteten sjunker drastiskt. Likaså problemlösningsförmågan och humöret.
Att avdela max 8 h för arbete är också en bra gräns. För barnfamiljer är nog max 6 timmars arbete lämpligt?
Nu säger någon att detta blir ju dyrt! Om alla jobbar mindre så blir både den enskilda familjen och samhället fattigare. Motargumentet blir: Är det inte lönsamt för ett samhälle att barnfamiljernas liv är harmoniskt och under kontroll? Vad kostar en skilsmässa för samhället och individen? Vad kostar ett barn som blir otryggt för att det får alla prylar den önskar sig men inte den tid och kärlek som barnet behöver?
Det här med att avdela pengar är också något som alla människor borde lära sig att göra.
I julklappstider skall man ha en julklappsbudget som man håller. Varje månad bör man också ha en budget där man avdelar pengar till olika ändamål. Har man problem med att ha lite pengar i slutet på månaden kan man ju till och med dela upp budgeten veckovis.
I dessa Finanskristider blir det också tydligt att man inte skall belåna sig mer än nödvändigt. Redan i unga år skall man lära sig att bygga upp ett eget kapital att ha som reserv. Lån kan man ta på till exempel ett hus eller fastighet eller något annat som är ganska bra värdesäkrat. Dock bör man aldrig belåna en tillgång till 100%.
Man bör vänja sig att lägga undan några tusenlappar per månad för att kunna köpa kapitalvaror kontant. Nu säger någon att det är ju lätt att säga så för den som har pengar. Jag menar att i princip alla människor har råd att lägga undan pengar varje månad. Har man råd att köpa en TV för 10000 kr att avbetala på 6 månader har man råd att 6 månader innan köpet spara ihop till detta belopp! Det handlar bara om budgetdisciplin!
Att göra inköp på avbetalning är alltid dyrare. Ofta är det höga räntor och är det ett så kallat räntefritt lån så betalar man ändå ränta på något annat sätt. Kapital är aldrig gratis! Det finns inga gratisluncher!
Nej sammanfattningsvis behöver vår tids människa lära sig att avdela tid och pengar. Idag prioriterar många av oss pengarna på bekostnad av tiden.
- Avdela för varje dag tid för sömn, arbete och barn och gärna en heldag i veckan där allt bara handlar om tid för familj och vänner.
- Avdela pengar så att inga korkade krediter behövs.
- Hitta jämnvikten mellan tid och pengar. Försök prioritera tiden före pengarna!
För att allt detta skall fungera krävs en viss disciplin och ibland kanske även något som kan kallas ”askes”. Detta är något som är viktigt för en människa att kunna hantera. Vi är många vuxna som har ett felaktigt beteende. ”Det goda som vi vill förmår vi inte alltid att göra.” Man måste dock försöka och även inse att detta är något som är viktigt att barnen lär sig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar